Recreating Cybercloud Safeguarding Today


Blog with us, and Navigate the Cyber Jungle with Confidence!

We are here for you, let us know what you think

4.6.11

תקיפה קיברנטית - עילה לתקיפה באמצעות כח צבאי


וושינגטון בהצהרה: התקפה קיברנטית ממדינה אחרת - עילה לתקיפה באמצעות כח צבאי ואף ליצירת מלחמה באמצעים המסורתיים. בסוף חודש יוני לאחר שממשל ארה"ב ביקש לקבל דוח מסודר הנוגע לנזקים של התקפות קיברנטיות הפיק הפנטגון דוח Formal cyber strategy וכן שחרר הצהרה שהגיעה בעקבות הדוח, המסקנה כי חבלה במחשבים ובמערכות מידע המגיע ממדינה אחרת יכול להחשב אקט של מלחמה, קביעה חשובה זו בפעם הראשונה פותחת את הדלת עבור ארה"ב להגיב באמצעות כוח צבאי מסורתי.  ( מקור The wall street jurnal)

מדיניות זו של האמריקאים נועדה להוות גורם הרתעה למדינות הפוגעות בתשתיות מחשוב אזרחיות וצבעיות בארה"ב ופוגעות במהלך התקין של תשתיות האינטרנט, כדוגמת המתקפה האחרונה של הסינים על מערכות גוגל. על ידי הצגת מדיניות זו מצהירה ארה"ב כי מדינה שתנסה לפעול או תתיר לסייבר טרור לפעול מתוך תחומה, תחשב אחראית ויהיו לפעילות זו השלכות חמורות, בייחוד בפגיעה ברשתות ותשתיות צבאיות או אזרחיות הנחשבות בדירוגם כ קריטים לביטחון הלאומי. (מקור The Register)

בעקבות כך הגיבו בתחילת חודש יוני 2011 הנציגים הסינים "בייג'ין בהצהרה ראשונה ע"י מומחה  צבאי סיני מזהירים: הדיווחים של הפנטגון בדבר אסטרטגיה סייבר קיברנטית פורמלית מסוכנת, ויוצרת השלכות על מרוץ החימוש במדינות ואף על עתיד המלחמות בין מדינות (מקור  ChinaDaily usa)

אצלינו, "ישראל בין המדינות הנערכות ללוחמה קיברנטית" כך מתוך דו"ח של חברת מקאפי המגלה שישראל מדורגת בין חמש המדינות הנערכות ללוחמה קיברנטית כתוצאה מקונפליקט מלחמתי כולל, והם: ארה"ב, רוסיה, צרפת, ישראל  וסין. 

חברת מקאפי, חברת אבטחת מידע העוסקת גם בניתוח מגמות עתידיות כתבה דוח "הפשיעה הוירטואלית" ומציע בפעם הראשונה מודל היכול להגדיר מלחמה קיברנטית (Cyber War), הדוח מעלה מספר נקודות עיקריות לבחינת סוגיה זו, והם:
  1. הלוחמה הקיברנטית הופכת מציאותית, במדינות שונות מתפתחות יכולות לוחמה קיברנטית ומעורבות במירוץ החימוש הקיברנטי, כנגד תשתיות ממשלה ותשתיות קריטיות. לא מדובר רק במלחמה בין מחשבים. מלחמה קיברנטית עלולה לגרום לנזקים חמורים אמיתיים - מצב זה יכול להביא לפגיעה באזרחי המדינה.
  2. נשק קיברנטי מיועד לפגוע בתשתיות קריטיות, היעדים כוללים תשתיות קריטיות כגון תחנות כוח, תשתיות תחבורה, רשתות תקשורת, מקורות מים ומוסדות פיננסיים. התקפה על תשתיות אלו עלולה להיות קיצונית ביותר ולהוביל לנזקים חסרי תקדים בהיקפם.
  3. מלחמה קיברנטית כוללת שחקנים שונים במקומות שונים, כמעט בלתי אפשרי לקבוע מתי נדרשת תגובה פוליטית או איום בהפעלת כוח צבאי.
  4. רוב התשתיות הקריטיות המהוות יעד להתקפות קיברנטיות מצויות בידיים פרטיות, הסקטור הפרטי נשען על הממשלה, על מנת להימנע מהתקפות קיברנטיות. (מקור TheMarkerIT)
מושגי יסוד בלוחמה קיברנטית
התפתחות המחשוב בעשור האחרון אפשרה לעולם המידע לבצע מהפך בכל תחומי החיים. התפתחות זו אף הובילה לפיתוח מתקדם ומוזל של שירותים בתחום התקשורת הבן אישית, העסקית וברמת שירותי הממשל לאזרחים, התפתחות זו אף הצליחה להוזיל באופן כמעט  דרמתי את פיתוח, ייצור, עיבוד ודרך הפצת המידע בעולם. התקדמות זו הקדימה את המומחים לבחון את רמת הקריטיות של המידע המופק על הביטחון הלאומי במדינה.
עידן המידע, העיסוק המדיני ביטחוני בטכנולוגיות המידע והשימוש הרחב במערכות צבעיות תרמו רבות למדינות בתחום איסוף המודיעין ויכולת ההתחמשות.
המקצועות הצבעיים השתנו ודגש רב נכנס לשילובם של לוחמים וגורמי מודיעין תוך הסתמכות במערכות עתירות מידע וידע מגורמים נוספים, התלות הזו בטכנולוגיה גם מהווה מרכיב חשוב בשיטות הלחימה העתידיות,ופותח מושגי לחימה חדשים ושדות לחימה נוספים בהם צריכים להתמודד והם שיוצרים מציאות חדשה בשדה הקרב,שדה הקרב הקיברנטי.
לפיכך על מערכות הבטחון הלאומי להתמודד עם מערך שאינו טבעי וחדש (רק עשרות שנים) לכל גופי הבטחון , אשר נוצר על ידי מוח האדם ויולותיו אינן מוגבלות. המפגש בין תחום חדשני, טכנולוגי המשותף לעולם האזרחי וגם לעולם הפרטי מציב את גופי הבטחון בנקודה מעט מבלבלת ולא מוגדרת של סביבת הגנה בעייתית הדורשת הבנה מעמיקה וידע אקדמי הטומן בתוכו פוטנציאל בעל יתרונות עצומים להעלי הידע וחופש היצירתיות ומאידך, לחשיפה בפני סיכונים בלתי מוכרים.
על כן קיים היום בקרב המדינות המערביות תחרות מטורפת לשליטה על הידע ומיצוב שדה המלחמה העתידני שישנה בעורך פלא את תפיסת כוחן של מדינות אלו בעולם.

מסקנה 

המהלך האמריקאי הינו מהלך מחייב שראוי שיוצהר כך בפומבי כיאה למעצמה כלכלית בגודלה, אמצעי זה מהווה גם הרתעה והסברה למדינות הפועלות או מתירות לגופים טרוריסטים וארגוני פשיעה ליצור גבולות וירטואלים ולקחת מידת אחריות לפני שתווצר בטעות או במתכוון מלחמת עולם שלישית. 
עם זאת, מהלך זה חושף את מידת חוסר יכולתה של מעצמה מלחמתית וכלכלית למנוע התקפות אלו או להתמודד עם כל הסיכונים ששדה קרב טכנולוגי זה יצר, מדינות חלשות ואף חזקות עלולות להיוותר ללא יכולת הגנה או התקפה עקב ניטרול מערכות קריטיות בהתקפה קיברנטית, על כן מין הראוי כי גם מדינת ישראל תצא בהצהרה דומה ותהווה גורם תומך וכן הצהרת הרתעה למדינות מוסלמיות רבות הפועלות להתקיף ולהפיל תשתיות בישראל.

מקורות העשרה:
מטה לאומי ללוחמה ואבט"מ - SecProf Blog
Cyberspace war מושגי יסוד - מחקר

01/04/2011 - RSA Cyberattack
30/05/2011 - Lockheed Martin Cyberattack
01/06/2011 - Northrop Grumman Cyberattack
02/06/2011 - Google's China Attack
04/06/2011 - Lockheed: Hackers Used Data from RSA attack
12/06/2011 - EU: CyberCrime criminal penalties worsened